Yapay zekâ, yaşadığımız bu teknoloji çağının belki de en iyi ürünlerinden biri. Peki, dünya üzerindeki pek çok dinamiği temelinden sarsan yapay zekâ araçlarını en iyi şekilde kullanmanın yolu ne? Hemen söyleyelim: En iyi yapay zeka prompt’ları!
Başlangıçta kimilerimiz yapay zekâyı reddetti, kabul edemedi ve istemedi. Kimilerimiz ise onda geleceğin saklı olduğunu daha ilk anda gördü. Öyle ki hayatımıza girdiği günden beri yapay zekâyı kullananlar kişiler, bu gerçeküstü deneyimden çeşitli verimler elde etmeye devam ediyor. Üstelik artık çok daha etkili ve yaratıcı bir şekilde. Burada akıllara tek bir soru geliyor: Yapay zekâyı etkin bir şekilde kullanamayanlar için artık çok mu geç? Asla.
Yapay zekâ araçlarını doğru ve etkili olarak kullanmanın yolu onu eğitmekten ve yönlendirmekten geçiyor. İşte tam bu noktada yapay zeka prompt yazma teknikleri devreye giriyor. O halde, iş ve günlük yaşantımızın hemen her alanına yayılmış durumda olan yapay zekâyı daha iyi kullanabilmek için yapay zekaya komut verme adımlarını detaylıca öğrenin. Tabii öncesinde prompt nedir ve ne işe yarar konularının üzerinden geçelim, olmaz mı?
Yapay Zekâ Prompt Nedir? Ne İşe Yarar?
Yapay zeka prompt nedir sorusunun yanıtı pek çok kişi için hâlâ gizem dolu olabilmektedir. Yapay zekâ prompt, yapay zekâ modeline verilen ve modelin belirli bir görevi yerine getirmesi için kullanılan talimatlar olarak tanımlanmaktadır. Bir başka deyişle prompt ne demek sorusunun yanıtı, yapay zekâ ile etkileşimde bulunurken ona verilen komutlardır.
Yapay zekâ komutları, bu teknoloji ürünlerinin doğru ve anlamlı çıktılar ortaya koymasında son derece önemli bir rol oynamaktadır. Öyle ki yapay zekâ araçlarına verilen her komut, başarılı sonuçları beraberinde getirememektedir. Bazen yanlış, hatalı ve eksik çıktılar sunan yapay zekâ, bu sonucunu doğru şekilde verilmemiş prompt’lara bağlamaktadır. Dolayısıyla yapay zekâdan maksimum oranda verim alabilmek için komutların özenli bir şekilde ve belirli kurallar çerçevesinde yazılması önem arz etmektedir.
Örneğin; web sitenizi geliştirmek için kod yazan yapay zekâ aracını veya SEO uyumlu ve yaratıcı bir içerik için ChatGPT’yi kullanmayı planlıyorsunuz. Tam olarak ondan ne isteyeceksiniz? İşte burada ChatGPT prompt olarak ne yazacağınız, söz konusu sohbet robotunun size sunacağını bilgileri veya çıktının anlamını belirleyecektir. Özetle yapay zekâ komutları için bu araçlardan en iyi çıktıları almanız için yaratmanız gereken şey en iyi girdiler diyebiliriz. Ne dersiniz, artık daha anlaşılır değil mi?
Etkili Yapay Zekâ Komutları Vermenin Yolları Nelerdir?
Prompt ne işe yarar öğrendiniz. Sırada en iyi yapay zeka komutları vermek için bilmeniz gerekenler var. Öncelikle belirtelim, yapay zekâ modellerini kusursuz bir şekilde kullanmak için prompt mühendisliği yapmanıza gerek yok. Ancak diğer yandan bu alanda kendinizi geliştirmek ve sektörünüzün dinamiklerini söz konusu araçlarla güçlendirmek için yapay zeka prompt eğitimi almanız artık bir gereklilik olmaktadır.
Bu noktada Marquon Dijital olarak bizler, yapay zekâ modellerine en iyi şekilde nasıl komut verebileceğinizin tüyolarını sizlerle paylaşacağız. Bu adımları, prompt eğitimine doğru küçük başlangıç adımları olarak değerlendirebilirsiniz. Hadi madem, Gemini, Quillbot, Midjourney, Copy.ai, Claude AI, Other veya ChatGPT komutları yazmanın inceliklerini keşfedin!
Kullanacağınız Yapay Zekâ Aracını Seçin
Yapay zekâ ile ChatGPT sayesinde tanışmış olabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki ardında daha fazlası var. Üstelik her geçen gün farklı amaçlar için geliştirilen çeşitli modeller kendini göstermeye devam ediyor. Bu noktada belki de yüzlerce diyebileceğimiz yapay zekâ araçları arasından size veya amacınıza en uygun modeli seçmelisiniz.
Örneğin, içerik pazarlaması yapmak veya yaratıcı hikâyeler yazdırmak mı istiyorsunuz? O zaman ChatGPT, BrandWell, Wordsmith, ChatSpot.AI veya Copy.ai modellerini tercih edebilirsiniz. Ya da fotoğraf işleme ve görsel düzenleme için Magic Fixup, Clarifai, OpenCV veya DeepAI gibi araçlardan yardım alabilirsiniz. Sadece iş ve pazarlama alanında yapay zekâ için ise HubSpot, Hootsuite ve Zendesk gibi yapay zekâ tabanlı uygulamaları kullanabilirsiniz.
Konuyu veya Temayı Belirleyin
Yapay zeka prompt oluşturmak için ikinci adımınız konuyu belirlemek olmalıdır. Yapay zekâ sizin için ne işlesin? Bu konuda herhangi bir kısıtlamanız yok. Bulunduğunuz sektöre veya çalışmalarınıza göre yapay zekâyı istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Örneğin, sanat alanında bir içerik talep etmek istiyorsunuz diyelim. Yapay zekâ modeline, “dünya üzerindeki en ünlü ressamların popüler resimlerini ve çalışmalarında kullanıldığı teknikleri anlatan bir makale yazmanı istiyorum. Ancak seçeceğin ressamların her biri 16.yüzyılda yaşamış olsun!” diyebilirsiniz. Vereceğiniz bu konuyla yapay zekâ işinize yarayacak güzel bir metin yazabilir. Ancak daha iyisi mümkün. Bunun için diğer adımları takip ederek uygulamanız gerekmektedir!
Basit Olun ve Sade Bir Dil Tercih Edin
Komutları yazarken, karşınızda sağduyulu ve insan gibi düşünmeden yoksun bir teknoloji ürününün olduğunu unutmamalısınız. -Şimdilik.- Bu sebeple prompt yazarken mümkün olduğunca sade ve anlaşılır bir dil tercih etmeniz önem taşımaktadır. Yazacağınız komutlar basit olursa yapay zekânın komutları anlaması ve yerine getirmesi daha kolay olacaktır. Öyle ki en iyi yapay zeka prompt örnekleri, en sade ve basit olanlardır, unutmayın!
Spesifik Olun ve Ayrıntıları Elemeyin
Size bir gerçekten bahsedelim. Yapay zekâ araçların her biri, ona vereceğiniz detayları etkili bir şekilde kullanmaya odaklanmaktadır. Bu sebeple belirteceğiniz ufak detaylar, elde edeceğiniz çıktıları şekillendirmede büyük göreve sahip olmaktadır. Bunun yanı sıra yapay zekâ modellerine karşı ne kadar spesifik olursanız o kadar doğru sonuçlara ulaşırsınız. Net talimatlar, tek seferde yüksek kaliteli içeriklere sahip olmanızı sağlayacaktır. Bu sayede daha iyi sonuç için yeni bir talimat vermekten de kurtulmuş olursunuz. Sizce de mantıklı değil mi?
Hedef Kitlenize ve Kullanım Amacınıza Uygun Üslubu Belirtin
Yapay zeka prompt yazarken “… gibi davran!” ifadesinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Bu ifade, içeriğinizin üslubunu oluşturmak için son derece etkili bir yoldur. Nitekim bir web sitesi için makale oluşturacaksınız. Peki, dili gerçekten ansiklopedik mi olmalı? Tabii ki hayır. İşte burada yapay zekâya önceden belirteceğiniz bu ifade daha etkili bir dil için adeta zorunluluk olmaktadır. Bunun yanı sıra komut verirken hitap dilini ve hedef kitlenin özelliklerini de ekleyerek kusursuz bir sonuç elde edebilirsiniz.
Duyguları ve Atmosferi Tanımlayın
Bir yapay zekâ modelinin sizin için görsel oluşturmasını isteyeceğinizi varsayalım. Sadece “bana gülen bir kadın görseli oluştur.” demeniz istediğiniz görsele sahip olmanızı sağlar mı? Bizce hayır. Bu noktada yapay zeka prompt için “rengarenk çiçeklerin içinde, sıcak bir güneş ışığının olduğu, hafif rüzgarlı bir günde hafifçe gülümseyen, doğal görünümlü bir kadın görseli oluştur.” komutunu vermeye ne dersiniz? Bir deneyin, tahmin ettiğinizden daha iyi bir sonuç alacağınızdan eminiz!
Test Edin ve İyileştirin
Yapay zekâ modelleri, internette bulunan bilgilerden ve görsellerden beslenmektedir. Bu da onların bazen yanlış bilgiler vermesine neden olmaktadır. Özellikle sınırlı sayıda içerik olan konularda yapay zekâ yeterli bilgi birikimine sahip olamayacaktır. Bu nedenle yapay zekâdan aldığınız çıktıları test etmeniz ve yeterli olmadığı noktalarda iyileştirmeniz gerekmektedir. Yalnızca bu şekilde daha verimli bir çalışmaya ortaya koyabilirsiniz.
En İyi Yapay Zekâ Prompt Örnekleri!
Yapay zekâ prompt örnekleri, amaca ve konuya bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Buna rağmen son derece etkili bir şekilde çalışan belirli komut örnekleri bulunmaktadır. Bunun için en yaratıcı ChatGPT komutları ve diğer yapay zekâ modelleri için örnek prompt’ları listeledik. Örneklerden yola çıkarak kendiniz için en iyi prompt’ları yazabilirsiniz!
- “Bir SEO uzmanı gibi davran ve [URL] bu URL’i analiz et. Ardından teknik SEO hatalarını nasıl çözeceğimi tek tek anlat.”
- “Bir prompt mühendisi gibi davran, benim için aşağıdaki prompt’u gözden geçir, optimize et ve daha iyisini yaz. Bir sorun varsa bana devam etmeden önce sor.”
- “Bir sağlık markası için 1 aylık sosyal medya içerik takvimi oluştur. Haftada 3 gönderi yapılacak ve içerikler sağlık, yaşam tarzı, ve motivasyon üzerine odaklanmalı.”
- “Bir yazılımcı olduğunu düşünerek şu sorumu yanıtla: Aşağıdaki Python kodundaki hata nedir ve nasıl düzeltilir? Kod: for i in range(10): print(i)”
- “Bir moda editörü gibi davran ve sürdürülebilir moda trendlerini konu alan bir blog yaz. İçinde konuyla alakalı anahtar kelimeler bulunmasına, 700 kelimeden oluşmasına ve kreatif olmasına özen göster.
Yapay zekâ sizin için karmakarışık bir evren mi? O zaman gelin bu evrenin sırrını birlikte çözelim! Yapay zekâdan beslenen ve ondan güç alan ekibimiz, bu konuda sizin yerinize görev almaya hazır. İş ve pazarlama dünyasının ruhuna uygun yapay zekâ çıktılarını en iyi şekilde iyileştiren ve özgün hale getiren Marquon kreatif kadromuz, sizi bu karışıklıktan kurtarmak için sabırsızlanıyor!