Marka İsimlendirme Hizmeti

Hemen Teklif Al!
İsimlendirme Hizmeti Kapsamı
Marka İsmi Bulmaya Neden Önem Vermelisiniz?
Marka ismi, işinize yapabileceğiniz en önemli yatırımdır. Altyapısı olmayan, zayıf, başarısız bir isim, en kreatif iş fikirlerini dahi gölgeleyebilir, en büyük firmaların kurumsal kimliğinin önünde koca bir “ama” yaratabilir. Daha da kötüsü; iyi yapılmamış bir araştırma nedeniyle, taklitçilikle itham edilebilir. Dolayısıyla marka ismi bulma sürecinin oldukça meşakkatli, sabır isteyen, titizlikle çalışılması gereken bir proses olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Marka ismi bulmakta zorlanıyorsanız kendinizi suçlamayın, zira en yaratıcı girişimcilerin bile kendi markalarını isimlendirme noktasında tıkandığı, yol haritasını çizmekte ve kimliğini bulmakta zorlandığı zamanlar olur.
Marka isimlendirme aşaması, genellikle bir girişim için her şeyin tamam olduğu ve planlama açısından olabildiğince sıkışık bir zamana denk gelir. Ki bu zaman dilimi geldiğinde muhtemelen ilham perileriniz çoktan yıllık izne çıkmıştır.
Marka & firma ismi bulma aşamasında “Hızlıca bir isim bulabilir miyiz?” algısı oldukça yanlış; zira marka isminize bir kez sahip olduğunuzda artık sizinle özdeşleşecek, işletmenizin bir izdüşümü olarak daima peşinizden gelecektir. Bu durumda markanızın büyümesi isminizin de büyümesi anlamına gelecek ve ufak çaplı da olsa büyüme başladığında marka kimliğinizi yenilemeniz pek de olası olmayacaktır.
Özetle “Sadece web siteye koyacağız, bir ara değiştiririz.” düşüncesiyle yola çıkarken gün gelip de market raflarında, toplu taşıma araçlarının üzerinde, pazar yerlerinde ve haber sitelerinde isminize rastladığınızda onunla gurur duyacağınıza emin olmalısınız. Ayakları yere sağlam basan bir marka ismi, hem marka sahibinin işini sahiplenmesine hem de markanın sektöre özgüvenli bir adım atmasına katkı sağlayacaktır.
Markanızın adı, ürün ve hizmetlerinizin kapsamından kim olduğunuza dek pek çok konuda ipucu veren firmanızın ilk izlenimidir. Yalnızca başarılı bir marka ismi bulma, markalaşmak için pek tabii yeterli olmayabilir, ancak başarılı bir marka adı olmadan markalaşma serüveninden de bahsedilemez.
Henüz yolun başındayken kurgulanacak başarılı bir marka ismi, hedef kitlesinden ürün yelpazesine, kurumsal kimliğinden kurum içi işleyişe dek tüm alanlarda markanın kaderini tayin eder.
Aklınızda çok iyi bir fikirle bir girişimde bulunmak istiyor ya da sermayenizi bir işe yatırarak markalaşmak istiyorsanız, marka ismi bulma noktasında anlaşılır, dillere pelesenk olabilecek, tescile uygun alternatiflerin oluşturulması, alanındaki emsallerini andırmaması, herhangi bir markanın taklidi izlenimi vermemesi ve itibar kaybına uğrayabilecek bir kavrama atıfta bulunmaması gerekir.
Yalnızca tescile uygun ve ayakları yere sağlam basan terminolojik bir marka ismi bulmak değil, anlamsız kelimeler ya da ses bütünlerinin de tüm yönleriyle markalaşmaya uygunluk açısından sorgulanması önemlidir. Bu şekilde marka isminizin yabancı bir dilde uygunsuz bir karşılığı olmadığından, ses sembolizmi ve fonetik konularında marka kimliğinize uygun çağrışımlar yaptığından, ismi oluşturan harflerin markanıza uygun soğuk ya da sıcak seslerden oluştuğundan emin olabilir, markalaşma serüveninize emin adımlarla başlayabilirsiniz.
Sıfırdan bir marka inşa etmek yahut rebranding kapsamında yeni marka ismi bulma çalışması yürütmek son derece emek ve zaman gerektiren süreçlerdir. İş sahipleri için oldukça kıymetli olan zamanın bir kısmını bu çalışmalara ayırmak bir hayli zor olduğundan, çoğu zaman marka için isim bulma süreci bir şekilde tamamlanması gereken ekstra bir iş kalemi olabilir.
İş sahipleri vakitlerini uzman oldukları alanda verimli bir şekilde değerlendirirken her yönüyle dört dörtlük bir marka ismi bulmak bizim işimiz. Markalaşma projelerinizi bize emanet ederek hem zamandan tasarruf edebilir hem de bugüne dek yüzlerce markanın yaptığı gibi işi ehline bırakabilirsiniz. Sonuçta biz mutlu olduğumuz işi yapacağız, siz de ortaya çıkan işten mutlu olacaksınız.
Kimler Marka İsmi Bulma Hizmetimizden Yararlanabilir?
“Marka ismi bulma” oldukça genel bir kavram. Marka adı diyince akla genel olarak bir ürün ismi gelse de aslında aklınıza gelebilecek her türlü ticari ve ticari olmayan girişimin isminden bahsediyoruz. Hayal edebileceğiniz herhangi bir isimlendirme projesini en üst düzeyden karşılayabiliriz, ancak siz yine de doğacak çocuğunuzun ismini biraz daha düşünün.
“Kreatif yeni firma ismi bulma konusunda başarılı mısınız?” Muhtemelen ondan çok daha iyisini yaparız.
“Türkçe şirket ismi bulma konusunda yardımcı olabilir misiniz?” Elbette yardımcı olabiliriz. Türkçe’de markalaşmaya uygun hale getirilebilecek ne kadar kelime olduğunu bilseniz şaşırırsınız.
“Kitabım için yaratıcı isim bulma noktasında tıkandım. Ne yapabilirim?” Kitabınızın son okumalarını yaparken ona layık ismi bulacağımıza güvenebilirsiniz.
Özetle yaratıcı marka ismi denince akla biz geliyoruz. Çalıştığımız alanları kabaca şu şekilde sıralayabiliriz:
- Şirket ismi bulma
- Firma ismi bulma
- Yazılım ismi bulma
- Start up ismi bulma
- Ürün ismi bulma
- Vakıf/dernek ismi bulma
- Klinik ismi bulma
- Hastane ismi bulma
- İşletme ismi bulma
- Mağaza ismi bulma
Sonuç olarak aklında yaratıcı bir fikirle iş kurmak ya da mevcut işletmesi, ürünü için markalaşma sürecine girmek isteyen herkese bir Marquon yazıyoruz.
Marka İsimlendirme Hizmeti Kapsamında Neler Yapıyoruz?
Marka isimlendirme hizmeti, marka ismi bulma ve marka ön araştırma olarak iki aşamadan oluşuyor. İsim bulma aşamasını, kabaca markanın kimliğine en uygun isimlerin üretilmesi ve listelenmesi şeklinde tanımlayabiliriz. Marka araştırması ise markanın alan adı, tescil, indeks kontrolü gibi aşamalardan geçerek teknik uygunluğunun kontrol edilmesidir.
Marka araştırma aşaması, marka isimlendirme hizmeti verdiğini iddia eden kişi ve kurumlar tarafından mutlaka hizmet kapsamına alınmalıdır. Tescile uygun olmayan, taklit olarak itham edilebilecek, alan adı kontrolleri ve arama motoru indeks araştırması yapılmamış markalar, marka sahipleri için ciddi sorunlar doğurur. Marka kimliğine zarar verir.
Marka ismi bulma projeleri hem kreatif ve hem de teknik yönleriyle büyük bir özen ve emek gerektiren çalışmalardır. Marquon Digital’ın kreatif marka danışmanları olarak marka projenizi üstlendiğimiz ilk andan itibaren profesyonel olarak hazırlanmış iş akışımızı takip etmeye başlarız. Bunun için ilk olarak;
- Markanızı tanımak üzerine mesai harcarız. Ürün, şirket ya da projenizi önce marka sahibinin gözünden ardından hem de potansiyel hedef kitlenin perspektifinden ele alır. Markalaşma projesi kapsamında markanın hangi yönlerini öne çıkaracağımıza karar veririz.
- Marka isminizi üretmek için kaynaklarımızı listeleriz. Markanızı ilgilendiren bir veritabanı, terminoloji, sözlük, tarihi bir olay, tarihi mekanlar, kişiler ve yerler, coğrafi terimler, yani marka ismini üretirken faydalanacağımız kaynakların araştırmasını yapar ve kaynaklarımızı listeleriz.
- İlk ismi üretmek için denemelere başlarız. İlk aşamada eldeki ilk veriler ışığında örnek birkaç marka ismi üretir, bu isimler üzerinden yaptığımız eleştiriler sonucunda marka isminde “ne olmalı” (belirli bir ve “ne olmamalı” sorularına yanıt veririz.
- Kaynaklarımızı kullanarak isim havuzunu oluştururuz. İsmin yapısıyla ilgili detayları belirledikten sonra kaynaklarımızı kullanarak yeni isimler üretir ve bir isim havuzu oluştururuz.
- Marka araştırmanın ilk aşamasına geçeriz. İsim havuzumuzu oluşturduktan sonra ilk elemeyi yapar ve marka araştırmanın ilk aşaması olan alan adı kontrollerini yaparız. Domaini kullanıma uygun olan isimlerle ikinci elememizi gerçekleştiririz.
- Tescil ve indeks kontrolü yaparız. İsimlerin ilgili nace sınıflarında tescil kontrollerini gerçekleştiririz. Uluslararası bir marka üretiyorsak Avrupa ve Amerika tescil kontrollerini de yaparız. Ardından arama motoru indeks kontrolü gerçekleştirerek isimlerin farklı dillerde uygunsuz karşılığı olmadığından ve tescil altında olmasa da herhangi bir platformda kullanımda olmadığından emin oluruz.
- Sosyal medya ve app market kontrollerini yaparız. Anlaşılan paket, sosyal medya ve Play Store, App Store kontrollerini kapsıyorsa araştırmalarımızı gerçekleştiririz. Markanın sosyal medya hesapları için uygun versiyonları türetiriz.
- Eleme yapar ve nihai isimlere karar veririz. Son olarak elimizde kalan isimler arasından en uygun ve başarılı olanları seçeriz.
- Sunumumuzu hazırlarız. Seçilen isimlerle görselliğin ön planda olduğu ve marka isminin kullanımına ilişkin bir kılavuz hazırlar ve sipariş teslimi geldiğinde tarafınıza iletiriz.
Marka İsmi Bulurken Nelere Dikkat Edilmeli?
“Marka ismi nasıl bulunur?” “Marka ismi bulma projelerinde biz nelere dikkat ediyoruz?” Bu konunun gerçekten bir know-how’ı olup olmadığı tartışılır. Ancak elbette başarılı marka isimlerinin belli başlı ortak özellikleri var. Geçmişten günümüze kendi sektörlerinde öne çıkan, başarılı bulunan, dillere pelesenk olan, ilk bakışta aşk yaşatan, çokça düşündüren, nadiren de olsa güldüren markalara bakarak bir yol haritası çizmek pekâlâ mümkün.
1) Özgünlük: Başarılı bir marka ismi tamamen özgün olmalıdır. Özgün derken sahiden “özgün” olması gerektiğini kastediyoruz. Yalnızca marka isminin birebir kopyası değil benzerleri de kullanımda olmamalıdır. Hele bir de bilindik bir markayı taklit ederseniz, hedef müşterilerinizin dilinde ilk olarak onun kopyası olarak anılırsınız. Örneğin; Bershka – Ferska, Hepsiburada – Tümüburada, Çiçeksepeti – Buketsepeti gibi…
2) Hedef Kitleye Uygunluk: Hedef kitleniz bir insan olsun ve hadi onu tanımlayalım. Kaç yaşında? Hangi meslekle uğraşıyor? Nelerden hoşlanıyor? Marka bulma aşamasında hedef kitleye uygunluğa son derece önem vermelisiniz. Orta segmente hitap eden bir marka, birinci sınıf ya da high fashion izlenimi veren bir marka ismine sahipse hedef müşterilerde tereddüt yaratabilir. Bu durumun tam tersi olduğunda ise üst segmente hitap eden bir marka, ucuz bir marka ismine sahipse yine hedef müşterilerde tereddüte yol açabilir.
3) Marka Kimliğine Uygunluk: “İyi de henüz bir markamız olmadan nasıl marka kimliğimiz olabilir?” Markanızın kimliği henüz kılavuzlar ve yazılı rehberlerle belirlenmemiş olsa da orada bir yerde bir kimliği, ruhu ve karakteri var! Bu kimliği belirleyen unsurlar ise ürün/hizmetinizin fiyatından hedef kitlenize, ürün/hizmet kalitesinden piyasaya sürüldüğü ortama kadar pek çok etkendir. Tüm bunları iyi okumak ve uçarı olmaktansa tutarlı olmak gerekir.
4) Telaffuz Kolaylığı: Marka isminizin yalnızca hedef müşterileriniz için değil, herkes için kolay telaffuz edilebilir olması gerekir. Zira bir markanın marka olmasındaki en büyük etkenlerden biri ağızdan ağıza pazarlamadır. Hepimiz Balenciaga’dan alışveriş yapmayız ama pek çoğumuz bu markayı bilir ve hakkında konuşuruz. Marka adı bulma aşamasında sade, kolay hatırlanabilir ve kolay telaffuz edilebilir bir marka yaratmak oldukça önemli. Globale hitap eden markalar için bu durum biraz daha zorlayıcı. Bu tür markalar her dilde kolay telaffuz edilen ve özel karakter barındırmayan bir marka ismi seçmeli.
5) Fonetik Uyum: Bir marka isminin telaffuzundan akılda kalıcılığına ve markalaşmasına dek pek çok özelliğini yapılandıran en önemli etkenlerden biri fonetik çekiciliktir. Marka ismi söylendiğinde kulağa güzel gelmelidir. Çünkü beynimiz beğendiğimiz şeyleri kaydeder, zihnimizde hoşumuza giden şeylere özel bir alan oluşturur.
6) Pozitif Mesaj: Marka ismi bulma çalışmalarında yapılan en büyük hatalardan biri ismin farklı dillerde potansiyel bir çağrışımı ya da anlamı olup olmadığına bakmamaktır. İlk bakışta çok güzel gelen bir marka adı, yabancı bir dilde uygunsuz bir anlama sahip olabilir. Bu nedenle daima pozitif çağrışımları ve anlamları olan, temiz ve itibarlı markalar üretmek gerekir.
Marka isimlendirme stratejileri elbette bu kadarıyla sınırlı kalmıyor ancak temel düzeyde bu kurallara uyarak başarılı bir marka yaratmak pekala mümkün.
Etkileyici Bir Marka İsminin Anatomisi
Marka Öyküsü Vardır: Başarılı bir marka ismi, anlamsız kelimelerden oluşsa dahi bir marka hikayesine sahiptir. Zira isimlendirmenin %30’u yaratıcılık %70’i önsezidir. Markanız için seçtiğiniz anlamsız seslerde bile size sıcak gelen bir nokta, markanızın ruhunu yansıtacak bir şeyler mutlaka olmuştur.
İkinci Kez Baktırır: İyi bir marka ismi bulma süreci genellikle kısa sürmez. Önceden bulduğunuz ve iş fikrini üzerine kurguladığınız mevcut bir marka ismi yoksa, yeni isminiz üzerine bir süre mesai harcanmalı. Bunun sonucu olarak da düşündürmeli, estetik bir algı yaratmalı. Marka isminizi gören bir kişi beğeni duygusu ile ikinci kez bakmalı.
Başta Antipatik Gelip Sonradan Sevilebilir: Bu kısım opsiyoneldir. Ancak bazen marka isminizin kurgusuna göre başta alışılmadık ve farklı gelse de sonradan beklenmedik bir cazibe ile hedef kitlenizi etkileyebilir. Örneğin Apple’ın ilk çıktığı zamanları düşünün, marka piyasada “Macintosh” olarak biliniyordu. Sonradan Steve Jobs Adem ile Havva’nın meşhur hikayesinden ısırılmış elma alıntısını yaptı ve Apple markası ortaya çıktı. İlk bakışta bir bilgisayar markasının “elma” ismiyle anılması çok garip gelse de daha derin düşününce “Her şey bir elmayla başladı. Şimdi ise insanlığın geldiği noktada teknoloji çok ileride ve günümüzün Apple’ı bu teknolojinin ürünü olan bilgisayar ve telefonlar.” Gibi bir mesaja ulaşmak ve kabul edelim, hayran olmamak elde değil.
İnsanlar Telaffuz Etmekten Hoşlanır: Başarılı bir marka dillere pelesenk olur. Ağızdan ağıza yayılır. Küçük çocuklar markanın ismini duydukları reklam şarkılarını coşkuyla söyler. İnsanlar birbirlerine bahsederken markayı telaffuz etmekten keyif alır. Özellikle high fashion markalar için insanların telaffuz etmesi aynı zamanda bir sosyal sınıf belirtisi olarak algılanır. Bu nedenle Prada, Dior, Gucci gibi markalardan bahsetmek bile heyecan vericidir.
Markanın Mesajını Verir: Markanızın tek bir mesajı olsa bu ne olurdu? İşte marka isminiz bu mesajı doğrudan veya dolaylı olarak verebilmelidir. Hedef müşteri kitlenize ne vadediyorsunuz? Ürün veya hizmetlerinizden sağlanacak fayda nedir? Bunu doğrudan marka isminizle anlatabilirsiniz. Örneğin “Getir” bu tarzın önemli örneklerinden biri, çünkü verilen hizmet doğrudan getirmekle ilgili.
Nasıl Marka İsmi Bulunur?
Marka ismi bulma rehberi kapsamında bahsettiğimiz tüm bilgilerden sonra hala “marka ismi nasıl bulunur?” sorusuna yanıt arıyorsanız sizi +7 yıl tecrübeyle 200’den fazla başarılı marka projesi yürütmüş olan marka danışmanlarımıza yönlendirebiliriz.
Siz henüz hangi aşamaları izlemeniz gerektiğini bilmeseniz de Marquon Digital’ın profesyonel marka ekibi tarafından en açık ve profesyonel şekilde yönlendirileceğinize emin olabilirsiniz.
Öncelikle teklif formundaki sorulara detaylı yanıtlar vererek soru formunu tamamlayabilirsiniz. Projenizle ve kendinizle ilgili ne kadar detay verirseniz işinizi projelendirmek o kadar kolay olacaktır. Aklınızdakileri detaylı bir şekilde anlatmak için hemen formu doldurun, teklif alın.