Dijital dünyada markaların daha görünür hale gelebilmesi, hedef kitlelerine daha kolay bir şekilde ulaşım sağlaması, rekabetçi piyasada öne çıkabilmesi için kaliteli bir içerik yönetimi oldukça önem taşır.
İçerik yönetimi nedir? sorusunun cevabına karşılık; elbette kaliteli, SEO odaklı, hedef kitleye ve markanın kimliğine uygun olacak şekilde içerik üretimi süreci denilebilir.
İçerik yönetimi; markanın varlığını sürdürdüğü dijital platformlarda, stratejik bir şekilde oluşturulan içeriklerin düzenleme, yayınlama, güncelleme ve analiz edilme süreçlerini kapsar.
Marka dijitalleştirme süreçlerinden biri olan içerik yönetimi; varlığını sürdürmek ve dijitalde daha görünür hale gelebilmek isteyen markalar için son derece önemli bir adımdır. Profesyonel bir şekilde gerçekleştirilen içerik yönetimi süreci, markalara pek çok katkı sağlar.
Özgün, güncel, faydalı, sürdürülebilir ve kaliteli içerik üretmek, markaların hedef kitlesine ulaşmasında önemli bir rol oynuyor. Hedef kitleye yarar sağlayacak düzenli ve kaliteli içerik üretimi aynı zamanda marka sadakatini de olumlu yönde şekillendiriyor.
İçerik yönetimi çok kapsamlı süreçlerden ve aşamalardan oluşur. Bu süreci en sağlıklı şekilde kurgulamak ve uygulamak, markanın içerik pazarlamasında iyi sonuçlar almak için önemli bir adımdır.
Aynı zamanda marka imajının gelişmesinde ve marka sadakatinin artmasında oldukça yarar sağlar. Profesyonel bir içerik yönetim süreci; hedef kitle ve marka arasındaki bağı kuvvetlendirir, markanın geleceğini olumlu yönde şekillendirmeye katkıda bulunur.
Çeşitli başlıklar ve kategoriler altında ele alınan içerik yönetimi, 5 ana başlıkla incelenebilir. Bunlar; içerik stratejisi, içerik oluşturma ve planlama, içerik yayınlama, içerik güncellemesi, analiz ve değerlendirme süreçleridir.
İçerik Stratejisi
Marka kimliği oluşturma süreci tamamlanmış markaların kaliteli bir içerik pazarlaması için ilk olarak strateji belirlemeleri yerinde bir karar olacaktır. İçerik stratejisi; bir markanın içeriklerinin oluşturulmasında, planlanmasında, yayınlanmasında ve değerlendirilmesinde takip edilmesi gereken plan ve yöntemi temsil eder. Aynı zamanda içerik stratejisi, markanın kimliğine, hedeflerine ve hedef kitlesine uyumlu bir şekilde oluşturulur.
Sağlıklı bir içerik stratejisi kurgularken pazarlamada bütünlük ilkesine özen gösterilmelidir. Peki pazarlamada bütünlük nedir? Markanın sahip olduğu bütün platform ve mecralarda aynı dili, aynı yazı fontunu kısacası aynı kimliği kullanması gerekiyor. Marka kimliği, değerleri, hedefleri ve oluşturulacak içerik stratejisi tüm pazarlama kanallarında bütünlük sağlamalıdır.
İçerik stratejisi içerik yönetiminin temelini oluşturuyor. O nedenle ne kadar sağlam bir strateji kurgulanırsa, markanın içerik yönetim süreci de o kadar kaliteli yönetilir. İçerik stratejisi kurgularken ilk olarak hedef kitlenizi tanımanızda fayda vardır.
Hedef kitlenin neye ihtiyacı var? Hedef kitlenin ilgisini çeken ve yarar sağlayan içerikler nelerdir? Bu gibi sorular etrafında hedef kitle analiz edilebilir. Hedef kitleyle beraber hedeflerinizi belirleyerek, hangi konulara odaklanacağınıza karar verebilirsiniz. İçerik stratejisi kurgularken hedefiniz nedir? Hangi amaca yönelik hedef kitlenizi etkilemek istiyorsunuz?
Örneğin; marka bilinirliğinizi artırmak mı? Marka sadakatini ya da satışlarınızı artırmak mı? Hedeflerinizi ve kitlenizi birbirine uygun şekilde entegre etmek, içerik stratejilerinizin başarılı olmasında kilit noktalardan biridir. Bunun yanı sıra içerik stratejisi marka kimliğini ve hedeflerini en iyi yansıtacak şekilde kurgulanmalıdır.
İçerik Oluşturma ve Planlama
Markanız için yapabileceğiniz en büyük katkılardan biri içerik üretimine odaklanmaktır. İçerik üretimi ile sıfırdan başlayarak büyük bir konuma gelmiş markaların varlığından söz etmek mümkündür.
İçerik üretmek marka ile hedef kitlenin birbirini tanımasına olanak sağlar ve aralarındaki bağı güçlendirir. İçerik üretimi çok çeşitli alanlarda ve formatlarda yapılabilir.
Örneğin metin, görsel, video, ses kaydı gibi çeşitli formatlarda içerik üretimi yapılarak, hedef kitleye farklı kategorilerde hitap edilebilir. İçerik oluşturulan her mecrada, marka kimliği aynı düzlemde yansıtılmalıdır.
Sosyal medyada daha ılımlı bir dil kullanıp farklı mecrada daha sert bir dil kullanmak kullanıcılar için olumsuz bir etki yaratacaktır.
İçerik üretimi çok çeşitli bir konudur. Sosyal medya tasarımları, video içerikler, blog yazımı ve daha birçok alanda içerik üreterek hedef kitlenize özgün, anlaşılır, kaliteli içerikler sunmak mümkündür.
Web içerik yönetimi bağlamında markaların özellikle SEO uyumlu içerik üretmeye özen göstermeleri gerekiyor. SEO diğer adıyla arama motoru optimizasyonu, arama motorlarında kullanıcıların karşısına ilk sıralarda çıkabilmek ve marka bilinirliğini artırmak, satışları artırmak gibi amaçlarla yapılan çalışmalara verilen isimdir.
SEO uyumlu içerik oluşturmak; arama motorlarında üst sıralarda yer almak ve kitlenizi genişletmek, marka bilinirliğinizi artırmak ve bir e-ticaret siteniz varsa satışlarınızı artırmak için mutlaka özen göstermeniz gereken bir meseledir.
İçerik oluşturmanın bir diğer önemli adımı özgünlük ve kalitedir. Özgün, anlaşılır, güncel ve kaliteli içerik üreterek sektörde markanızın imajını artırabilir ve içeriklerinizi daha sürdürülebilir hale getirebilirsiniz. Söz konusu kriterler, oluşturulacak içeriklerin tümünde uygulanmalıdır.
Kriterlere uygun olacak şekilde; metin, görsel, ses, video ve daha çeşitli kategorilerde oluşturulan içerikler, içerik stratejisine bağlı kalınarak uygun zamanda ve formatta yayınlanmak üzere planlı bir şekilde hazırlanır. İçerik oluşturmadan önce rakip ve sektör analizi yapılması, hedef kitleye yönelik araştırma yapılması, içerik üretim sürecini kolaylaştıracaktır.
İçerik Yayınlama
Düzenli ve kaliteli bir içerik yönetimi için içeriklerin önceden hazır ve planlı olması, yayınlanma aşamasını daha risksiz geçirmeye olanak sağlar. Oluşturulan içeriklerin günlük, haftalık, aylık olarak planlanması ve yayınlanması sürecin bir parçasıdır.
İçeriklerin paylaşılacağı zaman aralığı, hangi platformlarda hangi formatlar ile paylaşılacağı konusunda önceden belirlenmelidir. Bunun için içerik takvimi oluşturmak daha planlı ve programlı olmak açısından oldukça işe yarar. İçerik yönetimi adımlarından biri olan içerik yayınlama, önceden planlanan içeriklerin doğru zamanda ve doğru platformda yayına alınmasını ifade eder.
İçerik Güncellemesi
İyi bir içerik yönetiminin en etkili adımlarından biri kuşkusuz içeriklerinizi güncel tutmaktadır. Hedef kitlenize sunduğunuz içeriklerin güncelliğini koruması ve sürdürülebilir olması son derece önemlidir. Var olan içeriklerin düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve güncellenmesi, gerektiğinde iyileştirmeler yapılması gerekir.
İçeriklerinizi güncel tutmak aynı zamanda hedef kitleniz için olumlu bir izlenim oluşturur. Kitlenizin doğru ve güncel bilgilere ulaşabilmesi adına markanızı ziyaret etmesi söz konusu olur. Bu durum da marka sadakatinizin artması konusunda oldukça yararlıdır.
Analiz ve Değerlendirme
Markanız için uyguladığınız stratejilerin geri dönüşlerini incelemek, analiz etmek ve değerlendirmek içerik yönetiminin son ve en önemli aşamalarından biridir. Bir stratejinin uygulamaya konduktan sonra hedef kitle üzerinde ne kadar etkili olduğu, markanın hedeflerine ulaşıp ulaşamadığı bağlamında düzenli olarak analiz ve değerlendirme yapılması son derece önem taşır.
Analiz ve değerlendirme kapsamında yayınlanan içeriklerin performansı analiz edilir. İçerik analizi ile genel olarak içeriklerden elde edilen geri dönüşler, etkileşim oranları, siteye çekilen trafik ve çeşitli unsurlar incelenir.
Analiz ve değerlendirme aşamasının sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi, gelecek stratejilerin kurgulanmasında ve yeni hedeflerin belirlenmesinde son derece mühimdir.
Tüm bu aşamalara bütüncül bir şekilde yaklaşmak ve bu doğrultuda süreci yürütmek, başarılı bir içerik yönetimini beraberinde getirir. İyi bir içerik yönetimi marka imajını güçlendirir ve marka sadakatini artırır.
Bu sürecin başlangıcında marka kimliğine ve marka hedeflerine uygun olarak kurgulanan içerik stratejisi, sağlıklı bir içerik yönetimi sürecini temsil eder.