Dönüşüm Oranı Nedir?
Dönüşüm oranı (CRO), bir web sitesinin ziyaretçilerini belirli bir aksiyonu almaya ikna etme başarısını ölçen bir metrik olarak ifade edilir. Ancak bu aksiyon yalnızca satın alma kararı olarak algılanmamalıdır. Dönüşüm oranı, sitenin tık alması, üye ve abonelik kazanması ya da sitede vakit geçirilen zamanın uzunluğu gibi unsurlardan da etkilenmektedir. Dolayısıyla web sitesine gelen müşterilerin, belirlenen beklentileri ne ölçüde tamamladığı dönüşüm oranının temelini oluşturur.Dönüşüm Oranı Nasıl Hesaplanır?
Dönüşüm oranı, e-ticarette yer alan işletmelerin kullanıcı deneyimlerini görmek için son derece işlevseldir. Fakat bu oranlar, tek bir eylemi baz almadığını unutmamak önemlidir. Bu sebeple e-ticaret için “dönüşüm oranı nasıl hesaplanır?” sorusuna yanıt alabilmeniz için öncelikle müşterilerinizin hangi hareketlerini ölçümlemek istediğinize odaklanmalısınız. Nitekim amacınız satın alma dönüşümleri görmek veya günlük üyelik sayısını ölçmek olabilir. Örneğin, kullanıcıların satın alma dönüşüm oranını görmek istiyorsanız oldukça basit olan şu formülü kullanabilirsiniz:Dönüşüm Oranı: Toplam Satış / Ziyaretçi Sayısı x 100 |
Dönüşüm Oranı Optimizasyonunun Önemi
Dönüşüm oranı kullanıcıların marka ile ne kadar etkileşim içerisinde olduğunu yüzdeler halinde sunar. Bu yönüyle e-ticarette satışlarını artırmak isteyen işletmelerin web sitesi etkinlikleri değerlenme noktasında kurtarıcı bir görev üstlenmektedir. Öyle ki web sitesinin dönüşüm oranları düşükse sitede dönüşüm almaya engel olan etkenler bulunuyor demektir. Bu etkenler üzerinde iyileştirmeler yapmak için ise uygulanan dijital pazarlama stratejilerini gözden geçirmek akıllıca olabilmektedir. Dönüşüm oranı optimizasyonu, siteye gelen ziyaretçileri daha fazla dönüşüm gerçekleştirmeye teşvik etmek açısından son derece değerlidir. Kullanıcı deneyimlerini ölçen bu optimizasyon süreci, mevcut trafikte daha fazla başarı elde etmenin anahtarını sunmaktadır. Dönüşüm optimizasyonu, tüm bu detaylar göz önünde bulundurulduğunda size web sitesindeki eksiklikleri görme şansı vermektedir. Tasarım ve içerik faaliyetleri ve site performansı gibi etkenleri bütün olarak analiz etmeye yardımcı olmaktadır. Bu sayede dönüşüm optimizasyonu, satış yapmanız için gereken tüm adımlarda yol gösterici olabilmektedir.Dönüşüm Oranını Artırmak İçin İpuçlar
Dönüşüm oranını artırmanın satışları ve diğer kullanıcı hareketlerini artırmak olduğunu artık biliyorsunuz. Fakat “dönüşüm oranını artırmak için neler yapılmalı?” sizin için henüz yanıtlanmamış bir soru olabilir. Marquon olarak, bunun için buradayız. İşte, dönüşüm oranını artırmak için uygulayabileceğiniz tüyolar:- Veri toplama ve analiz araçlarını kullanın: Web sitesinin performasını ölçmek için çeşitli analitik araçlar bulunmaktadır. Site analiz araçlarıyla birlikte dönüşüm oranı optimizasyonu araçlarını kullanabilirsiniz. Böylece daha net veriler elde edebilirsiniz. Dönüşüm oranı optimizasyonu araçları olarak, Google Optimize, Optimizely ve VWO kullanabilirsiniz.
- Hipotez geliştirin ve test edin: Hedef kitlenizi ne kadar yakından tanıyorsunuz? Bunu görmenin en kestirme yolu çeşitli hipotezler denemektir. Site içerisinde yer alan butonlar, içeriklerin başlıkları, sitede hâkim olan renkler, pop-up’lar, harekete geçirici mesajlar… Bunlar ve çok daha fazla hipotez için A/B testleri yapabilirsiniz. Bu sayede her iki alternatif içerisinden hangisinin başarılı olduğunu görebilirsiniz.
- Sonuçları değerlendirin: Web site stratejileriniz için uyguladığınız tüm adımların nasıl sonuçlar getirdiğini gözlemlemelisiniz. Başarısız olan taktiklerin neden etkili olmadığını değerlendirerek gerekli çözümler geliştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra başarılı olan stratejileri kalıcı hale getirebilirsiniz.
- Sürdürülebilir olun: CRO, bir defalık bir süreç değildir. Bu sebeple web sitesinin dönüşüm oranını artırmak için sürekli olarak performansını geliştirmeye özen göstermelisiniz.