Markaların kendi kimlikleri olduğunu, bireyler ve toplumlar tarafından kendilerine ait bir algılanış biçimleri inşa ettiklerini hiç düşündünüz mü? Markalar kendilerini; hedefler, değerler ve çeşitli unsurlar etrafında inşa ederler.
Sahip olunan marka kimliği, kullanıcılar ve müşteri gözünde marka imajını şekillendirmektedir. Marka imajı, marka kimliğinin toplumda, bireylerde oluşturduğu algı ve düşünce tutumlarından meydana gelir. Marka imajı; müşterilere verilen izlenim, onlara yaşatılan hissiyat olarak değerlendirilebilir. İmajınız ne kadar sağlam olursa, müşterilerinize o kadar iyi bir izlenim ve deneyim yaşatmanız mümkün olacaktır.
Elbette marka imajını oluşturmak üzere sağlam adımlar atmak gereklidir. Markalaşma sürecinde inşa ettiğiniz marka kimliği ayaklarınızın yere sağlam basmasını sağlayacaktır.
Bu sebeple marka kimliği; markanın değerlerine, hedeflerine en uygun olacak şekilde tasarlanmalıdır. Peki marka kimliği nedir? Marka kimliğini oluşturan unsurlar nelerdir? Bu yazımızda sizler için marka kimliği kavramını tanımlayarak, markanız için en uygun ve profesyonel kimliği oluşturmak için gerekli olan unsurlardan bahsettik, keyifli okumalar…
Marka Kimliği ve Unsurları
Marka kimliği; bir markanın müşterileri, kullanıcıları ve diğer markalar tarafında algılanış biçimini, dışarıya karşı verdiği imajı oluşturan temel unsurlardan meydana gelmektedir. Sahip olunan değerleri, markanın ruhunu ve özgünlüğünü en iyi şekilde yansıtmalıdır.
Marka kimliğini oluşturan unsurlar ise bir markayı inşa eden temel göstergeler sistemidir. Marka hedefleri ve değerleri dışında kalan ve daha somut olarak ifade edebileceğimiz göstergeler bütünü marka kimliğini ifade etmektedir.
Sağlam bir marka imajı oluşturmak ve marka algısını güçlendirmek için iyi bir kimlik yaratılmalıdır. Bu aşamada markanın değerleri, hedefleri ve stratejileri dikkate alınarak bir yaratım süreci inşa edilmelidir. Marka kimliğini oluşturan unsurlar; logo, kurumsal renkler, tipografi, tasarım sistemi, slogan, ambalaj ve paketleme şeklinde ele alınmaktadır.
Logo
Logo, bir markayı temsil eden ve onu diğer markalardan ayıran sembol ve işaretler bütünüdür. Markalar logolarıyla akılda kalabilmektedirler. Şu anda bile hatırınıza gelen onlarca belki de yüzlerce işaret ve semboller bütünü olabilir.
Renkler, semboller, işaretler ve yazı stili düşüncelerimizde çeşitli logoları ve dolaylı olarak markaları çağrıştırabilir. Markalar logolarını sade, akılda kalıcı ve özgünlük kriterlerine uygun olarak belirlemelidirler. Akıllarda kalan logo tasarımlarını hatırımıza getirdiğimizde belirtilen kriterlere uygunluk sağladıklarını görebilmekteyiz.
Bir marka logosu; o markanın değerlerini, kimliğini, imajını yansıtmaktadır. Logo içerisinde kullanılan renkler, yazı stilleri, tasarım boyutları markanın kimliğini oluşturan önemli etkenlerdendir. Markaların logo tasarım süreçleri; markanın değerleri, hedefleri, stratejisi bağlamında en iyi şekilde analiz edilmeli ve buna uygun tasarımlar çerçevesinde şekillenmelidir.
Kurumsal Renkler
Bir markanın kendisini ifade ederken kullandığı renkler kurumsal renkleri ifade etmektedir. Markalar kendi stratejilerine ve marka değerlerine uygun olarak kurumsal renk paleti kullanmaktadırlar. Web sitesi, sosyal medya hesapları ve markaların sahip olduğu platformlar da bu renklere uygunluk sağlamalıdır.
Markalar kurdukları iletişim süreçlerinde ve pazarlama stratejilerinde kurumsal renk kalıplarını kullanırlar. Kurumsal renkler, marka stratejilerine ve hedeflerine uygun olarak bütünsel bir uyumluk sağlamalıdır. Böylece kullanıcı ve müşteri gözünde marka kimliğine katkı sağlayacak şekilde bir çağrışım oluşturulabilir.
Kurumsal renkler vasıtasıyla elde edilen çağrışımlar, müşteri ve kullanıcı gözünde markanızı anımsatır ve bu da marka kimliğinize ve marka imajınıza olumlu etkide bulunur.
Tipografi
Markaların iletişim süreçlerinde kullanmış oldukları yazı fontları markaların tipografisini ifade etmektedir.
Bir marka inşa aşamasında belirlediği fontlar aracılığıyla iletişim süreçlerini sürdürmektedir. Elbette markaların, tipografi konusunda da bir bütün oluşturmaları ve iletişim süreçlerini buna uygun şekilde inşa etmeleri gerekmektedir.
Kriterlere uygunluk sağlanarak kullanılan tutarlı tipografi çeşitleri markanın profesyonel bir kimlik oluşturmasına ve marka imajı sergilemesine katkıda bulunur.
Tasarım Sistemi
Tasarım sistemi markalar için olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Markalar tasarım sistemleriyle var olurlar. Web sitesi, sosyal medya hesapları, markanın sahip olduğu diğer platformlar ve kampanya tasarımları bir bütünlük oluşturmalıdır.
Örneğin kendine özel yeşiliyle tasarım sistemini inşa eden Marquon, tüm platformlarda aynı renkle varlığını sürdürmektedir. Marka kimliğinin sağlam temellere sahip olması adına, markanız için tasarım sistemini doğru kavramak ve uygulamak son derece önem teşkil etmektedir.
Slogan
Birkaç kelime veya söz öbeğinden oluşan; markanızın hedeflerini, değerlerini ve ruhunu yansıtan kelimeler bütünü markanız için çok şey ifade etmektedir. Slogan; bir markayı ifade eden ve onu diğer markalardan farklı kılan cümle veya kelimeler bütünüdür.
Markanızı en iyi yansıtacak sloganı bulmak için bazı kriterlerin karşılanması gerekmektedir. Bu kriterler şu şekilde sıralanabilir; özgün, akılda kalıcı, anlamlı ve zamansız. Sloganınız özgün olmalı, diğer markalara benzememelidir. Bir anlamı olmalıdır, bu anlam markanızı değerlerini ve hedeflerini yansıtmalıdır.
Akılda kalıcı olabilmesi için telaffuzu zor ve birbirini desteklemeyen kelimelerden kaçınılmalıdır. Zamansız olması için ise dönemsel trendlerden uzak durulmalı ve zaman içerisinde anlamını kaybetmeyen kelime veya cümlelerden oluşmalıdır. Belirtilen kriterler karşılandığı takdirde markanız için en iyi sloganı yaratmak oldukça kolay ve keyifli bir sürece dönüşecektir.
Ambalaj/Paketleme
Bir markanın kullanıcılarına, müşterilerine karşı gösterdiği sözsüz iletişim en güzel şekillerinden biri ambalaj ve paketlemeye özen gösterilmesidir. Özellikle e-ticaret alanındaki markalar tarafından, müşterilerine ürünlerini daha fazla sevdirmek, marka kimliğini en iyi şekilde inşa etmek ve marka imajını sağlamlaştırarak marka sadakati elde etmek amaçlanıyorsa bu konuya oldukça önem gösterilmesi gerekmektedir.
Müşteriler markalar tarafından değerli hissettirilmekten hoşlanırlar. Bu nedenle burada marka sadakatine değinmek yerinde olacaktır. Marka sadakati, müşterilerin markaya karşı duyduğu bağlılık hissi ve tekrar tekrar satın alım davranışının göstergesidir. Müşterinin satın alımı sonrasında markanın kurduğu sözlü sözsüz iletişimlerin tümü marka sadakatini şekillendirir.
E-ticaret markası olarak bir ürün satışı sonrasında ambalaj ve paketlemeye olabildiğince özen gösterilmeli, ürünün teslim edilme ve hatta sonrasındaki sürecin sonuna kadar müşteriye olabildiğince ilgili davranılmalıdır.
Marka kimliği, marka imajı ve markayı oluşturan diğer değerler birbirini tamamlayan ve bütünsel bir süreçtir. Bu sürecin başlangıcında marka kimliği ne kadar sağlam kurgulanır ve ne kadar iyi şekilde yönetilirse markalaşma süreci ve marka imajı da o ölçüde sağlam olacaktır. Marka imajı stratejisi kurgularken marka kimliği oluşturma süreci olabildiğince titizlikle ilerlemelidir.
Markalar; doğru ve profesyonel bir yerde konumlanmak için mutlaka sektör ve rakip analizi yapmalı, özgün bir temel üzerine inşa edildiklerinden emin olmalıdırlar. Bu noktada marka kimliği markanızın kalbini oluşturmaktadır. Dolayısıyla marka kimliğini oluşturan unsurlar; logo, kurumsal renkler, tipografi, tasarım sistemi, slogan, ambalaj ve paketleme markanızın değerlerine ve hedeflerine en uygun şekilde yaratılmalı ve marka oluşturma süreciniz bu temeller üzerine inşa edilmelidir.
Marka kimliği, markanın benzersiz ve ayırt edici yönlerini ifade eden unsurların bütününden oluşmaktadır. Markanın ruhu, hedefleri, değerleri ne kadar iyi kurgulanır ve tanımlanırsa marka imajı da o ölçüde olumlu yönde şekillenecektir. Marka kimliği unsurlarını bütünsel bir süreç olarak algılayarak, tüm unsurlar arasında bütünlük sağlanmalı ve markanın kimliği bu doğrultuda yansıtılmalıdır.